lauantai 28. toukokuuta 2016

Error - Mielen häiriöitä by Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius

Kirjan takakannen teksti alkaa puhuttelevasti: "Puolet suomalaisista sairastuu psyykkisesti jossain elämänsä vaiheessa. Välillisesti mielenterveysongelmat koskettavat meistä jokaista."
Tämä kirja viihtyi puiston penkillä.

Ihmisten henkiset haasteet ovat olleet yhteiskunnassamme tabu, ja tässä kirjassa 15 rohkeaa ihmistä valottaa omaa maailmaansa muiden hyväksi. Näihin henkilöihin kuuluvat muun muassa  Children of Bodomin Alexi Laiho, Mokoman Marko Annala ja Herra Ylppö.

Oman subjektiivisen näkemykseni mukaan henkiset haasteet ovat "sallitumpia" taiteilijoille ja muusikoille kuin esimerkiksi Nokialla pakertavalle konttorirotalle ja tämän tyyppinen vielä työelämässä oleva tavan tallaaja loistaakin poissaolollaan. On edelleenkin vankka kirjo aloja, joissa julkinen huutelu omista psyykkisistä haasteistaan olisi oman uran itsemurha.

Itse päädyin kirjan pariin erään frendini kautta, joka on yksi kirjassa esiintyvistä henkilöistä. Tosin, olisin tarttunut kirjaan varmasti muutenkin, koska aihe on sydäntäni lähellä. Olen saanut kunnian olla tällaisia haasteita lähellä niin työ kuin yksityisellä sektorillanikin jo pienestä pitäen, ja ihmismielen erilaiset ilmentymät ovat kiehtoneet aina.

Kirjan henkilöiden tarinoita lukiessa jäi nälkä. Näiden ihmisten kertomuksiin olisi halunnut paneutua syvemmälle, ja heidän sielunelämänsä jäikin kutkuttelevasti mietityttämään.

Teoksen tyylikkäät valokuvat nostavat kirjan päähenkilöt näyttävästi eloon, ja antavat tarinoille kontekstia.

Koen, että tämän tyyppiselle kirjallisuudelle olisi enemmänkin tarvetta ja tilausta yhteiskunnassamme. Kirja tekeekin tärkeää työtä ihmisten henkisten haasteiden arkipäiväistämisessä. Näitä ongelmia eivät kohtaa vain jotkut satunnaiset ihmiset, vaan niin kuin kirja niin pistävästi asian esitti: "Puolet suomalaisista elämänsä aikana."

Mitä jäi mieleen:
En tiennyt, että kilpirauhanen tuhoutuu 90%:lla ihmisistä, jotka syövät litiumia kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, ja maksa- ja munuaisvaurioita saavat 60-70% näistä ihmisistä. Aika heviä myrkkyä. Kirjan tarinat olivat tuttuja. Ei sillä, että olisin kuullut juuri näiden henkilöiden tarinoita aikaisemmin, mutta näiden henkilöiden kokemat haasteet ovat erilaisine kombinaatioineen sellaisia, joita on itsekin ollut erilaisin tavoin elämässä mukana.
Mitä opin itsestäni:
Kuten niin usein psykologisia teoksia lukiessa, huomaa heijastelevansa tiettyjä haasteita ja löytävän näitä myös itsessään.
Mitä otan mukaani:
Haluan ottaa mukaan sen avoimuuden ja rohkeuden, jolla nämä ihmiset omia haasteitaan kohtaavat.
Oma arvio asteikolla 0-5:
4.  Hyvää kamaa.
Kirjan formaatti:
Kovakantinen kirja

Lisää aiheesta:
https://www.facebook.com/errormielenhairioita/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti